De algemene richtlijn is dat je frituurvet zes tot acht keer mag hergebruiken. Een nieuwe wetenschappelijke studie weerlegt dat nu, en meer dan één keer frituren in hetzelfde vet erg schadelijk kan zijn voor je gezondheid.
Zes à acht keer. Zo vaak zou je volgens de algemene richtlijnen je frituurvet mogen hergebruiken, tenzij er eerder al zichtbare tekenen optreden die erop wijzen dat je je olie best vervangt. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American society for biochemistry and molecular biology dit weekend werd er echter een nieuwe studie voorgesteld die die algemene richtlijn in vraag stelt en aanraadt om frituurvet maar één keer te gebruiken.
Neurodegeneratie
In een artikel van Medical news today wordt het onderzoek, dat binnenkort in z’n geheel verschijnt in het Journal of biological chemistry, kort samengevat. De wetenschappers duiden op een “potentiële link tussen de langetermijnsconsumptie van heropgewarmde kookolie en een verhoogd risico op neurodegeneratie”. Neurodegeneratie ligt aan de grondslag van neudegeneratieve ziektes zoals Parkison, Alzheimer of de ziekte van Huntington.
Bron
Lees het hele artikel op de website van Het belang van Limburg
Nog geen reacties, wordt de eerste!